Something went wrong with the connection!

Ataşehir Guide

Anadolu Yakası’nın Tarihi Camileri

 Haberler
  • Tarık Akay, İstanbul Maltepe Özel Mimoza Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Yıllardır, sektörde başarılarıyla adından söz ettiren Özel Eğitim Öğretmeni Tarık Akay; 2006 yılından bu yana özel eğitim alanında hizmet veren İstanbul Maltepe Özel Mimoza Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, Ocak 2018...
  • Kültür Sanat Evi Kayıtları Başladı… Yeditepe Kültür Sanat Evi 2017-2018 kayıtlar dönemini başlatıyor, sizler de çocuklarınıza kültür ve sanat ile dolu bir sene sunmaya hazırlanın! 7-10 yaş ve 10-14 yaş grupları için bu yıl Yaratıcı...
  • Bostancı Sahili ve Gün Batımı Ataşehir’e yakın olan, Bostancı sahili meşhur olan sahiller arasında olduğunu biliyorsunuzdur eminiz. Bostancı sahilinin en güzel taraflarından bir tanesi adalar manzarasıdır, gündüz olsun gece olsun oturup saatlerce izleyip hayran kalacağınız...
  • Nev Mekan : Kitap ve çayın birleştiği yer Üsküdar semtinde bulunan bu çok özel yer, Nev Mekan adını taşıyan bu mekan, içeriye girmenizle beraber ismi ile dekorasyonu sayesinde sizleri hızlıca tarihi bir yolculuk yaptıracaktır. Özellikle mekanın içerisi aslında...
  • Güzelcehisar Cafe: Anadolu yakasının göz bebeği Hangi mevsim olursa olsun İstanbul’un eşsiz boğaz manzarası hepimizi mutlu etmekle birlikte güzelliği ile büyülüyor. Bir yere giderken hep onu ararız gözlerimizle, yemek veya çay/kahve içmek için mekan ararken onu...
  • Çikolata sevdalıları Anadolu yakasında! Anadolu yakasında çikolata tatlılarının en meşhur olan 3 mekanını sizler için tespit ettik, parmaklarınızı yiyecek kadar tatlı mı tatlı yemeğe doyamayacaksınız. Birincisine Çengelköy’de rastlarken, ikincisi Moda’da, üçüncüsü ise Kadıköy’ün çarşısının...
  • Emirgan ’da bir gün Yaz aylarının bir Pazar sabahın ilk saatlerindesiniz ve ne yapacağınıza karar vermediyseniz, sizin için bir rota düzenledik, hem keyif hem eğlence, hem kültür, hem dinlenme gününüz olsun diye sizleri Emirgan’a...
  • Ataşehir’de dolu dolu bir yaz okulu… Ataşehir’in sanatın gözdesi olan Yeditepe Kültür Sanat Evi yaz okulunu tekrar sizler için açıyor! Ataşehir’de, Kayışdağı mahallesinde bulunan Sibel Nançin’in kurduğu Sanat Evi yine bir yaz okulu canlandırmak üzere çocuklarınız...
  • MotherFest Suadiye Otel’de! MotherFest 28 Mayıs’ta Suadiye Otelde Anadolu yakasının tek anneler buluşması oluyor..  MotherFest anneleri birbirinden güzel markalarla, bloggerlarla buluşturuyor.  Etkinlikte anneler; canlı müzik, bir çok aktivite ve konusunun uzmanlarıyla bir arada...
  • Benim spor salonum : My Gym 1982’de Kaliforniya’da kurulan My Gym, basitçe, 13 yaşına kadar olan çocuklar için bir spor salonu. My Gym, çocukların zihinsel, fiziksel ve bilişsel gelişimini destekleyen sınıflar ve programlar sunar. Rekabet edici...

Anadolu Yakası’nın Tarihi Camileri

Anadolu Yakası’nın Tarihi Camileri

Kültür ve sanat şehri İstanbul, birbirinden güzel camileri ile kentin kültürüne katkı sağlamaktadır. Camileri,  muhteşem mimarileri, gökyüzüne kadar uzanan minareleri; tarihi ve kültürel açıdan, şehrin önemli tarihi eserlerindendir.
İstanbul Anadolu Yakası’nda da şehrin önemli tarihi eserleri arasında sayılan camiler yer almaktadır. Bölgedeki camiler, mimarisi ile olduğu kadar tarihi dokusu ile de ilgi görmektedir.

 

Osmanağa Camii
Osmanaga CamiiCami, Kadıköy ilçesinin en tanınmış camisidir. Balık pazarının hemen yanında, Altıyol’a çıkan yolun üzerinde yer almaktadır. Küçük fakat huzur veren bir yapıya sahiptir.
Caminin banisi yani yaptıranı Osman Ağa’dır. Mekke ve Medine ahalisine gönderilen hediyeler arasında bulunan ve kendi buluşu olan emsalsiz buhurdan dolayı, Buhuri Osman Ağa olarak da bilinmektedir.
Osman Ağa, I. Ahmed döneminin Babüssaade Ağası’dır. Osman Ağa, konumu gereği, Saray’ın en yüksek görevlilerindendi. Sultan camiye ya da sefere gittiğinde yanından hiç ayrılmazdı.
Osman Ağa Camii, 1612 tarihinde yapılmıştır. Mimarı ise belli değildir. Camiinin yerinde daha önce, Fatih Sultan Mehmet döneminden kalma Kadı Mehmed Efendi Mescidi bulunmaktaydı. Osman Ağa Camii yapılırken bu mescidin akıbetine ilişkin günümüze kadar ulaşan yazılı bir bilgi yoktur. Cami, 19. yüzyılda çıkan bir yangında da önemli bir hasara uğramıştır.
Caminin kubbesi bulunmamaktadır. Küçük, tek şerefeli bir minaresi vardır. Giriş kapısı üzerindeki kitabesi de silinmiştir. Duvar da yerden tavana kadar çini kaplıdır. Çiniler ise Kütahya çinileridir. Camiinin minberi ve vaiz kürsüsü ahşaptır. Ayrıca avlusunda 1880 yılında dikilen bir çınar ağacı da bulunmaktadır.

Adres: Osmanağa Mah. Söğütlü Çeşme Cad. 34714 Kadıköy

 

Kethuda Camii
Kethuda CamiiKadıköy’ün en eski camii olarak düşünülen Kethuda Camii’nin, yaklaşık olarak 450 yıl önce ve muhtemelen Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılmış olduğu bilinmektedir. Üzerinde herhangi bir tarih yoktur. Ancak camin yerinde bir tekke ve bir mescid olduğu; Beyazıt Kethudası Mustafa Ağa tarafından tahmini olarak 1550 yılında yapıldığı bilinmektedir. Kahya manasına gelen kethuda, bu caminin padişahın kahyasına ait olduğunu kanıtlamaktadır. Cami; 1952 yılında tamir edilmiş, 1989 yılında yapılan restorasyondan sonra da minare yapılmıştır. Kethuda Cami, Kadıköy Tarihi Çarşısı’nda yer almaktadır.

Adres: Caferağa Mah. 34710 Kadıköy

 

 

Sultan Mustafa Camii
Sultan Mustafa CamiiBu cami; 17 yıl Padişahlık yapmış olan 3. Mustafa tarafından, 1760 yılında inşa ettirilmiştir. İskele Camii olarak da anılmaktadır.
1858 yılında yanması sebebiyle, dönemin Padişahı Sultan Abdülmecit tarafından, kagir olarak yeniden inşa ettirilmiştir.
Hattat olan bu padişah tarafından, günümüzde camide mevcut olan Lafzai Celal, İsmi Nebi, Çihar-ı Yarı-ı Güzin (ilk dört büyük halife) ve Kelime-i Tevhit levhaları bizzat yazılarak hediye edilmiştir. Cami kapısı üzerinde bulunan tuğra (Abdülmecit bin Mahmut Han el muzaffet daima) bu padişaha aittir. Kitabe, şair Saffet tarafından tertip edilmiştir. Dönemin ünlü hattatlarından Yeserizade Mustafa İzzet Efendi tarafından da talik hat ile yazılmıştır.

Adres: Caferağa Mah. 34710 Kadıköy

 

Üsküdar Mihrimah Sultan Camii
Mihrimah Sultan CamiiMihrimah Camii, veya İskele Camii, İstanbul’un Üsküdar ilçesinde meydanda bulunan Mimar Sinan’ın Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’dan olan kızı Mihrimah Sultan için yaptığı camidir. Sinan’ın erken dönem eserlerindendir. Kubbesi üç yanından yarım kubbelerle desteklenmiştir, ama ön cephede yarım kubbe yoktur. Nisan ve Mayıs aylarında Bayezid yangın kulesinden veya o bölgedeki yüksek bir noktadan İskele Camii’sine doğru bakıldığında; sabah gündoğumunda İskele Camii’nin iki minaresi arasından güneşin doğuşu ve akşam gün batımında ise (Hicrî takvime göre her ayın 14’ünde) ayın doğuşu izlenebilmektedir.
Aynı kuleden batı ufkuna Edirnekapı istikâmetine doğru bakılır ise; Mihr-î Mah Sultan Edirnekapı Külliyesi’nde de, sabah ayın akşam da güneşin batışı izlenebilmektedir.
Mihr-î Mah Güneş ve Ay manasına gelmektedir.

Adres: Mimarsinan Mah. 34664 Üsküdar

 

İskender Paşa Camii
İskender Paşa Camiiİskender Paşa Camii, Beykoz ilçesinde, Kanlıca İskelesi’nin önündeki küçük meydanda bulunmaktadır. I. Süleyman (Kanuni) ve II. Selim dönemlerinin devletin ileri gelenlerinden, “Magosa Fatihi” olarak tanınan Gazi İskender Paşa (ö. 1570) tarafından yaptırılmıştır. Kanlıca Camii olarak da bilinir. İskender Paşa’nın 967/1559 tarihli vakfiyesi ile belirtilen bu mescidi, Mimar Sinan’ ın tezkirelerinde “Kanlıca’ da merhum İskender Paşa” ve “Camii İskender Paşa der Kanlıca” şeklinde kayıtlıdır. Caminin harim kapısı üzerindeki kitabede görülen 967/1559-60 tarihi külliyenin tamamlanma tarihi olarak kabul edilebilir.
Yapıların tasarımı Mimar Sinan’a aittir. Cami, Mimar Sinan’ın çatılı camiler grubuna girmektedir. Her ikisi de enine dikdörtgen planlı, bir harim ile ahşap duvarlarla kuşatılmış bir son cemaat yerinden meydana gelir. İki sıra tuğla hatıllı moloz taşla örülmüş duvarları ile kargir bir yapıdır.

Adres: Kanlıca Mahallesi, 34810 Beykoz

 

Atik Valide Camii

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Atik Valide Camii, Mimar Sinan’ın son eseridir. Üsküdar’daki Atik Valide Camii, 2. Selim ’in eşi, 3. Murat ’ın annesi Nurbanu Valide Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış. Külliye, merkezinde cami ve medrese olmak üzere, 1570 – 1579 yılları arasında inşa edilmiştir.
Külliyenin diğer öğeleri gibi cami de mimar başı tarafından tasarlanmış. Ancak ilerleyen yıllarda farklı ellerin dokunuşu nedeniyle oldukça değişmiş. Mimar Sinan’ın birinci aşama olarak kabul edilen 1571 – 1579 yılları arasında altıgen planlı inşa ettiği cami bugün gördüğünüz Atik Valide Camii’nin tam ortasında kalmış. 1582 – 158 yıllarına denk gelen 2. Aşamada ise caminin harim ( ana mekan ) bölümü yanlara doğru ikişer kubbe genişletilmiş. 2. Mahmut döneminde hünkar kasrı ve mahfilinin eklenmesi, pencerelerde değişiklik yapılması ise üçüncü aşama olarak kabul ediliyor.

Adres: Valide-i Atik Mah. 34660 Üsküdar

 

Valide-i Cedid Camii
Mimarı, Sinan’ın öğrencisi Kayserili Mehmet Ağadır. Üsküdar’daki Valide-i Cedid Camii, Osmanlı İmparatorluğunun 19. Padişahı 4. Avcı Mehmet’in hanımı 23. Padişah 3.Ahmet’in annesi Gülnüş Emetullah hanım tarafından yaptırılmıştır. Cami inşaatı 1708 yılında başlanmış. Üsküdar’ın en güzel mimari özelliğini taşıyan mabetlerindendir. Lale devri üslubunun ilk örneklerindendir. Mabedin dış avlusuna 5 kapıdan girilir. Avlunun kıble kapısından girince solda saçak altında 33 abdest musluğunun sıralandığını görüyoruz. Avlu duvarları 1955-1960 yılları arasında büyük tamir görmüştür. Avlu zemini toprak iken betona çevrilmiştir. Avluda bolca miktarda çınar ve kestane ağaçları vardır. Mabedin kıble istikametinde bir de haziresi mevcuttur. Bu güzel sanat eserinin sebili, çeşmesi, muvakkithanesi, imaret, sıbyan mektebi ve diğer müştemilatı bulunmaktadır. Mabette 2 minare ve her minarede 2’şer şerefe bulunmaktadır.

Adres: Selman-ı Pak Caddesi. Sultantepe Mahallesi. Üsküdar

 

Ahmediye Camii
Ahmediye CamiiAhmediye Camii, 1722 yılında Eminzade Hacı Ahmed Ağa tarafından inşa ettirilmiş ve ibadete açılmıştır. 18. yüzyıl Türk yapı sanatının en güzel örneklerinden biri olan caminin her iki yola açılan avlu kapıları bulunmaktadır. Arazinin meylinden dolayı sokak tarafındaki kesme taş ve kitabesiz kapısından merdivenle avluya çıkılmaktadır. Külliyede ayrıca bir medrese, bir kütüphane, bir sebil ve iki de çeşme bulunmaktadır. Gündoğumu Caddesi’ne açılan istalaktitli enlice bir korniş altında büyük bir kitabe vardır. Onun altında yer alan, etrafı kabartma çiçek nakışlı ve kenarı dantel kemerli mermer kapı ise başlı başına bir sanat eseridir.

Adres: Ahmediye Mh. 34672 Üsküdar

Benzer İçerikler

0 Comments

Henüz Yorum Yapılmamış!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bizi Takip Edin

Design Float Email Facebook Instagram YouTube

Kategoriler

Şehir Rehberi