Something went wrong with the connection!

Ataşehir Guide

Şarap Köyü: Şirince

 Haberler
  • Tarık Akay, İstanbul Maltepe Özel Mimoza Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Yıllardır, sektörde başarılarıyla adından söz ettiren Özel Eğitim Öğretmeni Tarık Akay; 2006 yılından bu yana özel eğitim alanında hizmet veren İstanbul Maltepe Özel Mimoza Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, Ocak 2018...
  • Kültür Sanat Evi Kayıtları Başladı… Yeditepe Kültür Sanat Evi 2017-2018 kayıtlar dönemini başlatıyor, sizler de çocuklarınıza kültür ve sanat ile dolu bir sene sunmaya hazırlanın! 7-10 yaş ve 10-14 yaş grupları için bu yıl Yaratıcı...
  • Bostancı Sahili ve Gün Batımı Ataşehir’e yakın olan, Bostancı sahili meşhur olan sahiller arasında olduğunu biliyorsunuzdur eminiz. Bostancı sahilinin en güzel taraflarından bir tanesi adalar manzarasıdır, gündüz olsun gece olsun oturup saatlerce izleyip hayran kalacağınız...
  • Nev Mekan : Kitap ve çayın birleştiği yer Üsküdar semtinde bulunan bu çok özel yer, Nev Mekan adını taşıyan bu mekan, içeriye girmenizle beraber ismi ile dekorasyonu sayesinde sizleri hızlıca tarihi bir yolculuk yaptıracaktır. Özellikle mekanın içerisi aslında...
  • Güzelcehisar Cafe: Anadolu yakasının göz bebeği Hangi mevsim olursa olsun İstanbul’un eşsiz boğaz manzarası hepimizi mutlu etmekle birlikte güzelliği ile büyülüyor. Bir yere giderken hep onu ararız gözlerimizle, yemek veya çay/kahve içmek için mekan ararken onu...
  • Çikolata sevdalıları Anadolu yakasında! Anadolu yakasında çikolata tatlılarının en meşhur olan 3 mekanını sizler için tespit ettik, parmaklarınızı yiyecek kadar tatlı mı tatlı yemeğe doyamayacaksınız. Birincisine Çengelköy’de rastlarken, ikincisi Moda’da, üçüncüsü ise Kadıköy’ün çarşısının...
  • Emirgan ’da bir gün Yaz aylarının bir Pazar sabahın ilk saatlerindesiniz ve ne yapacağınıza karar vermediyseniz, sizin için bir rota düzenledik, hem keyif hem eğlence, hem kültür, hem dinlenme gününüz olsun diye sizleri Emirgan’a...
  • Ataşehir’de dolu dolu bir yaz okulu… Ataşehir’in sanatın gözdesi olan Yeditepe Kültür Sanat Evi yaz okulunu tekrar sizler için açıyor! Ataşehir’de, Kayışdağı mahallesinde bulunan Sibel Nançin’in kurduğu Sanat Evi yine bir yaz okulu canlandırmak üzere çocuklarınız...
  • MotherFest Suadiye Otel’de! MotherFest 28 Mayıs’ta Suadiye Otelde Anadolu yakasının tek anneler buluşması oluyor..  MotherFest anneleri birbirinden güzel markalarla, bloggerlarla buluşturuyor.  Etkinlikte anneler; canlı müzik, bir çok aktivite ve konusunun uzmanlarıyla bir arada...
  • Benim spor salonum : My Gym 1982’de Kaliforniya’da kurulan My Gym, basitçe, 13 yaşına kadar olan çocuklar için bir spor salonu. My Gym, çocukların zihinsel, fiziksel ve bilişsel gelişimini destekleyen sınıflar ve programlar sunar. Rekabet edici...

Şarap Köyü: Şirince

Şarap Köyü: Şirince

Şirince; kendinizi masalsı bir atmosferin içinde hissedeceğiniz, şarabı ve eski Rum evleri ile meşhur bir Ege köyü. 

İzmir’in Selçuk ilçesinden 8 km uzaklıkta bulunan bu köy, büyüleyici doğası haricinde tarihiyle de ilgi odağıdır. Şirince, tarihi mimarisini korumayı başarmış turistik bir köydür. 

Bu sevimli isminin hikayesine gelirsek eğer: Köyün özgün ismi aslında Kırkınca’dır. Fakat bu köyün adı Rum telaffuzu ile dilden dile zamanla değişim göstererek Kirkice, Kirkince ve maalesef Çirkince diye anılmaya başlanmıştır. Cumhuriyet’in kuruluş dönemindeki İzmir Valisi Kazım Dirik’in “Böyle güzel bir yer Çirkince olamaz, olsa olsa Şirince olur.” diyerek hayranlığını belirtmesi ve talimat vermesiyle köy adı Şirince olarak resmileştirilmiştir.

Rum Mimarisi

Şirince ataşehir guide 1

Bu şirin köy, 1983 yılından bu yana sit alanı ilan edilmiştir. Köydeki  Rum kültürü, dar ve taş döşeli sokaklarda dolaşırken gözümüze çarpan tarihi Rum evleri ile kendini hissettiriyor.

Köy; her köşesini yürüyerek kırk beş dakikada dolaşabileceğiniz büyüklükte. Fakat yürüyüş esnasında sizi durduracak, bu köyü daha uzun bir sürede keşfetmenizi sağlayacak pek çok ilgi çekici görselliğe sahip.

Taşlı dar sokak aralarındaki yapılan kısa gezintiler gerçekten huzur verici. Yüzyıllardan beri bozulmamış köy mimarisi ruhunuzu dinlendiriyor.

Şirince Evleri

Şirince ataşehir guide 2

Şirince’nin kendine has mimarisi ile yapılmış balkonsuz beyaz evleri turistlerin oldukça ilgisini çekiyor. Mimari özellik taşıyan evler genelde 100–150 yıllıktır.
Şirince Köyü filmlere de ev sahipliği yapıyor. Hatta köy halkı bu filmlerde figüran olarak yer alıyor.

Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi şirince ataşehir guide

Ev, Bülbül Dağı’nın üzerinde bulunmaktadır. Meryemana Evi’nin M.S.4. yüzyılda inşa edildiği sanılmaktadır. Hz, Meryem’in ömrünün son günlerini, Vatikan tarafından da kutsal ilân edilen Meryem Ana Evi’nde geçirdiğine inanılmaktadır.

Bahçesi güller, çiçekler ve ağaçlarla dolu huzurlu sessiz ve sakin bir yer. Yol üzerinde bir Meryem Ana heykeli var. Meryem Ana evi oldukça küçük. İçinde çekim yapmak flash kullanmak yasak. Bahçede aynı zamanda 3 tane de çeşme mevcut, suyu da içilebilmekte. Bu çeşmelerin ayrı ritüelleri varmış. Birinden içen aşkı diğerinden içen parayı sonrakinden içende başarıyı buluyormuş.

Nerede Gezilir?

Şirince ataşehir guide 3

Şirince’de gezilebilecek temel üç yer vardır. Bunlardan ilki Şirince evleridir. İkincisi tarihi mekan ise Kilisedir. Şirince’de diğer görülmesi gereken tarihi mekan ise şarap fabrikasıdır. Bu fabrikanın yaklaşık  150–200 yıllık olduğu bilinmektedir. İlk kurulduğunda da Rum Okulu imiş.

Köyün önceleri geçim kaynağı; zeytin, tütün ve biraz da yemiş (incir) iken zamanla 1970’lerden sonra yerini turizm alır. Şirince etnik havası ve ismi ilgi çekmeyi başararak turizm köyü olarak bu noktaya gelir. Köy halkının hemen hemen tamamı turizm ticaretine adapte olmuştur. Tezgahlarda; başta el işi örtüler, danteller, eldivenler, yazmalar, kurutulmuş sebzeler, ev yapımı sabunlar, yine ev yapımı zeytinyağları, faydalı otlar yerlerini alıyor.

Ne Yenir?

Şirince ataşehir guide 4

Keşkek, efe kebap, çöp kebap, kabak çiçeği dolması, çökertme ya da saç kavurma en çok tercih edilen yemekler arasındadır. Kekik ve ev yapımı zeytinyağı ile terbiyelenmiş köyün yeşil zeytin çeşitlerini tatmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca burada yediğiniz ev yapımı ekmekler daha önce tattığınız ekmeklerden eminiz ki çok farklı. Daha çok pastayı andırıyor diyebiliriz. Bölgede yetişen otlarla yapılan mezeleri de çok meşhur.

Köy yolunda yer gök zeytin dedirtecek kadar çok zeytin ağacı var. Evlerde bol miktarda yemeklik zeytin değişik tekniklerle üretiliyor. Zeytin çeşitleri köylüler tarafından ilk elden satılıyor. Restoranlarda meze oluyor.

Meyve Şarapları

ŞİRİNCE ŞARAPLARI ATAŞEHİR GUİDE

Şirince’nin çevresi, üzüm bağlarıyla dolu. Burada herkes kendi şarabını üretiyor. Bu öyle bir eski bir gelenek ki, hala kazılarda şaraplar çıkıyormuş. Köyde çarşı içinde bulunan Kırkınca Şarap Evi, ilginç dekoruyla yerli ve yabancı turistlerin keyifle vakit geçirebildikleri bir yer.  Burada canlı müzik dinlemekte ayrı bir zevk.

Köyde  ilk dikkatinizi çeken, önlerindeki dizi dizi şarap şişeleriyle şarap evleri oluyor. Kavunlu, ahududulu, yabanmersinli, şeftalili, böğürtlenli, çilekli… O kadar çok çeşit şarap vardır ki, hepsini tatmaya vaktiniz yetmez.

Tatilden beklentisi deniz,kum ve güneşten uzak olanların tercih edebileceği, geldiklerinde kendilerini düşler ülkesine yolculuk etmiş gibi hissedeceği, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan, filmlere ve romanlara konu olan Şirince Köyü; eski Rum evleri, taşlı dar sokakları, meyve şarapları ve konuksever halkı ile eski adı olan Çirkince’nin tam tersine gezilip görülesi gereken güzelliklerle dolu bir köy.

Konaklama

ŞİRİNCE OTELLERİ

Bol oksijenli temiz havada uzun uzun gezindikten sonra güzel bir uyku çekmek istiyorsunuz. Şirince’de konaklayabileceğiniz butik oteller mevcut. Ancak yoğunluktan dolayı rezervasyonunuzu önceden yaptırmayı ihmal etmeyin. Otellerden bahsetmek gerekirse, köyün mimarisine uygun tarihi dokusu bozulmamış yapılar konaklama alanı olarak hizmet vermektedir.

Rum mimarisi, meyveli şarapları… Daha pek çok şeyi kendi özünde barındıran tarih ile iç içe sempatik bir köy olan Şirince’yi gezi rotanıza eklemenizi tavsiye ederiz.

Benzer İçerikler

Bizi Takip Edin

Design Float Email Facebook Instagram YouTube

Kategoriler

Şehir Rehberi