Something went wrong with the connection!

Ataşehir Guide

Kadıköy’de Ayrılıklara Tanık Çeşme: Ayrılık Çeşmesi

 Haberler
  • Tarık Akay, İstanbul Maltepe Özel Mimoza Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Yıllardır, sektörde başarılarıyla adından söz ettiren Özel Eğitim Öğretmeni Tarık Akay; 2006 yılından bu yana özel eğitim alanında hizmet veren İstanbul Maltepe Özel Mimoza Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, Ocak 2018...
  • Kültür Sanat Evi Kayıtları Başladı… Yeditepe Kültür Sanat Evi 2017-2018 kayıtlar dönemini başlatıyor, sizler de çocuklarınıza kültür ve sanat ile dolu bir sene sunmaya hazırlanın! 7-10 yaş ve 10-14 yaş grupları için bu yıl Yaratıcı...
  • Bostancı Sahili ve Gün Batımı Ataşehir’e yakın olan, Bostancı sahili meşhur olan sahiller arasında olduğunu biliyorsunuzdur eminiz. Bostancı sahilinin en güzel taraflarından bir tanesi adalar manzarasıdır, gündüz olsun gece olsun oturup saatlerce izleyip hayran kalacağınız...
  • Nev Mekan : Kitap ve çayın birleştiği yer Üsküdar semtinde bulunan bu çok özel yer, Nev Mekan adını taşıyan bu mekan, içeriye girmenizle beraber ismi ile dekorasyonu sayesinde sizleri hızlıca tarihi bir yolculuk yaptıracaktır. Özellikle mekanın içerisi aslında...
  • Güzelcehisar Cafe: Anadolu yakasının göz bebeği Hangi mevsim olursa olsun İstanbul’un eşsiz boğaz manzarası hepimizi mutlu etmekle birlikte güzelliği ile büyülüyor. Bir yere giderken hep onu ararız gözlerimizle, yemek veya çay/kahve içmek için mekan ararken onu...
  • Çikolata sevdalıları Anadolu yakasında! Anadolu yakasında çikolata tatlılarının en meşhur olan 3 mekanını sizler için tespit ettik, parmaklarınızı yiyecek kadar tatlı mı tatlı yemeğe doyamayacaksınız. Birincisine Çengelköy’de rastlarken, ikincisi Moda’da, üçüncüsü ise Kadıköy’ün çarşısının...
  • Emirgan ’da bir gün Yaz aylarının bir Pazar sabahın ilk saatlerindesiniz ve ne yapacağınıza karar vermediyseniz, sizin için bir rota düzenledik, hem keyif hem eğlence, hem kültür, hem dinlenme gününüz olsun diye sizleri Emirgan’a...
  • Ataşehir’de dolu dolu bir yaz okulu… Ataşehir’in sanatın gözdesi olan Yeditepe Kültür Sanat Evi yaz okulunu tekrar sizler için açıyor! Ataşehir’de, Kayışdağı mahallesinde bulunan Sibel Nançin’in kurduğu Sanat Evi yine bir yaz okulu canlandırmak üzere çocuklarınız...
  • MotherFest Suadiye Otel’de! MotherFest 28 Mayıs’ta Suadiye Otelde Anadolu yakasının tek anneler buluşması oluyor..  MotherFest anneleri birbirinden güzel markalarla, bloggerlarla buluşturuyor.  Etkinlikte anneler; canlı müzik, bir çok aktivite ve konusunun uzmanlarıyla bir arada...
  • Benim spor salonum : My Gym 1982’de Kaliforniya’da kurulan My Gym, basitçe, 13 yaşına kadar olan çocuklar için bir spor salonu. My Gym, çocukların zihinsel, fiziksel ve bilişsel gelişimini destekleyen sınıflar ve programlar sunar. Rekabet edici...

Kadıköy’de Ayrılıklara Tanık Çeşme: Ayrılık Çeşmesi

Kadıköy’de Ayrılıklara Tanık Çeşme: Ayrılık Çeşmesi

İstanbul’un her yeri ayrı bir tarih. Kadıköy’de bu tarihin dokunuşlarından fazlasıyla nasibini almış güzide bir ilçe. Tarihi köşkleri, camileri, kiliseleri, mezarlıkları… Tarihi izleri saymakla bitmez. Ancak bu yazımızda sizlere adını belkide çoğumuzun ulaşım esnasında bir durak ismi olarak sıkça duyduğumuz bir çeşmenin hikayesini sizlerle paylaşacağız.

Bu hüzünlü isme sahip olan çeşmenin adını çoğumuz sıklıkla duyuyoruz. Peki bu anlamlı isme kavuşma hikayesini biliyor muyuz? Sizler için Ayrılık Çeşmesi’nin tarihini araştırdık. Edindiğimiz bilgileri sizleri aydınlatmak adına derledik. Keyifle okumanız dileğiyle…

Ayrılık Çeşmesi

İstanbul’un bilinen tarihi köşelerinden biraz farklı olan bu yapı belki bir sarayın ihtişamına sahip olmasa da geçmişin izlerini taşıyan bu mirası tanımamızda fayda var.

Çeşmenin tarihi hakkında yaptığımız araştırmalar ışığında sizi bilgilendirmemiz gerekirse; Kadıköy’de Rasimpaşa Mahallesi sınırları içinde kalan tarihi bir yapıdır.

Çeşmenin ilk inşa tarihine ilişkin kesin bir bilgi yoktur. Ancak 17. yüzyılın başında Kızlarağası Gazanfer Ağa tarafından bir namazgâh ile birlikte yaptırıldığı sanılmaktadır.

Çeşme üzerindeki kitabelerde, çeşmenin 1741 yılında Kızlarağası Ahmet Ağa; 1921-1922 yıllarında ise 5. Mehmet’in torunu olan Düriye Sultan tarafından olmak üzere iki kez tamir ettirildiği bilgisi öğrenilmektedir.

Bazı kaynaklarda da çeşme tarihinin Bizans’a kadar dayandığına dair rivayetler vardır.

Peki bu çeşmeye “Ayrılık” adını veren hikaye neydi?

Ayrılık Çeşmesi 1 ataşehir guide

Adını duydukça insanda bir burukluk hissi uyandıran bu çeşmenin isim hikayesi, eminiz ki hepinizin en çok merak ettiği konu. Kafanızda canlanan en belirgin sorunun ne olduğunu tahmin edebiliyoruz. “Kimbilir burada zamanında ne ayrılıklar yaşandı?” Gelin o zaman yazımıza devam edelim.

Çeşmenin adı hakkında kesin bilgi veren ve kabul görmüş yazılı bir kaynak yoktur. Rivayete göre şehirden ayrılan kafilelerin buradan uğurlanması sebebi ile çeşmenin adı Ayrılık Çeşmesi olarak halk diline yerleşmiştir.

Ayrılık Çeşmesinin de içinde bulunduğu eski İbrahimağa Çayırı; Fatih Sultan Mehmet döneminden sonra doğuya sefer düzenleyen Osmanlı padişahlarının son sefer hazırlıklarını tamamlandığı ve yola koyulmak için toplandığı yerin olduğu bilinmektedir. Buradan sefere uğurlanan padişahlardan biriside 4. Murat’tı. Hatta Bağdat seferine giderken izlediği yola halk Bağdat Yolu adını vermiş ve bugün hala o yol Bağdat Caddesi adı ile geçmektedir. Ayrıca Mekke’ye gitmek üzere yola çıkan Hacı kafilelerinin de Ayrılık Çeşmesinde toplanıp buradan uğurlandığı bilinmektedir.

Tarihinin Bizans’a kadar dayandığından varsayılan bu çeşmenin; Bizans askerlerinin de seferden önceki son durağı olduğundan, onların da ayrılıklarına tanıklık ettiğinden söz edilir.

Askerlerini uğurlayanların hüzünlü anlarına, hacı adaylarının sevinçlerine daha kim bilir ne hikayelere ne  ayrılıklara, aşklara, sevgilere, gözyaşlarına tanıklık etmiştir bu çeşme? Sayısı bilinmez fakat çok üzüntüye çok mutluluğa şahitlik ettiği bu adın günümüze kadar dayandığından belli.

Her geçen gün bir yenisi eklenen İstanbul’un gizli tarih keşiflerinden biri de bu çeşme. 1940 yılından, 1980 yılına değin toprağa gömülü halde bulunan çeşme, restorasyon çalışması ile günümüzde cadde seviyesine çıkartıldı.

Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı

Ayrılık Çeşmesinin bulunduğu bölgede tarihi değer niteliği taşıyan bir mezarlık da bulunmaktadır. Söz konusu mezarlık Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı olarak bilinmektedir. Bu mezarlıkta bulunan mezar taşları Osmanlı Dönemine aittir. Mezar taşlarının tarihçiler tarafından incelenmesi sonucunda bu mezarlıkla ilgili olarak bazı bilgiler elde edilmiştir.

Kadıköy Rasimpaşa Mahallesinde bulunan bu Osmanlı mezarlığı, genelde saray soylusu ailelerin gömülü olduğu bir mezarlıktır. İncelemeler sonucu bu mezarlığa 1700-1900 yılları arasında defin yapıldığı saptanmıştır. Mezarların arası oldukça seyrektir, çok sık mezarlar değildir. Akraba oldukları saptananların yan yana ve düzenli bir şekilde defnedildiği gözlenmektedir.

Sessizce akan bu çeşme başında kimbilir kaç göz yaşı döküldü? Kimbilir kaç evlat, kaç eş uğurlandı buradan? Anılarından geride onca vedaya tanık bu çeşmenin adı miras kaldı.

Tarihin en duygu yüklü anlarına şahitlik eden bu çeşmeye hikayesini öğrendikten sonra başka gözle bakmanız temennisiyle…

Benzer İçerikler

Bizi Takip Edin

Design Float Email Facebook Instagram YouTube

Kategoriler

Şehir Rehberi